DSH electronics
DSH electronics
Leidschendam, 070 3206117

VIDEO VERBETERING


 

Kwaliteitsverbetering van (oud en nieuw) film- en video-materiaal Enhance4.jpg (16407 bytes)

English version
Heeft u film- of videomateriaal dat niet scherp, wiebelig, vaag, flets en/of te snel of te traag afspeelt? Zo ja dan kunnen wij u helpen om dit materiaal drastisch in kwaliteit te verbeteren!
Met behulp van speciale software kunnen wij uw digitale beeldmedia aanzienlijk in kwaliteit verbeteren, onder andere door:
 • Slimme contrast- helderheids- en kleurcorrectie.
 • Intelligente verscherpingstechnieken.
 • Rigoureuze beeldstabilisatie.
 • Opschalen naar een hogere resolutie (bv. opkrikken naar HD kwaliteit)
 • Snelheidscorrectie (bv. oude films op correcte snelheid laten afspelen).
 • Inkleuren van zwart-wit films doormiddel van Artificial Intelligence
 • Koppeling van meerdere films en/of scenes.
 • Allerlei andere filter- en verbetertechnieken.
 • Sinds kort ook revolutionaire kwaliteitsverbetering met A.I.

Let op: Dit is een heel andere soort van dienstverlening dan bijvoorbeeld het digitaliseren (op CD of DVD zetten) van uw oude 8mm smalfilms.

Deze dienst bieden wij aan sinds 1 januari 2018.

Voorbeelden:
 

 

 

                 

 

Prijsstelling:
Basistarief: € 15,00 per te produceren videobestand (starttarief, ongeacht de duur).
Voorts betaalt u een tarief per type service per blok van 10 seconden (naar boven afgerond):

Service A: Basis kwaliteitsverbetering:

 • Basiskwaliteitsverbetering van contrast, helderheid, kleur en scherpte
 • Ruis-reductie en softwarematige stofverwijdering
 • Stabiliseren van schokkerig, wiebelig beeldmateriaal:      € 1,50 per blok.

Service B: Sublieme kwaliteitsverbetering:

 • Rigoreuze kwaliteitsverbetering en opschalen m.b.v. Artificial Intelligence: € 1,25 per blok
  voor SD naar HD en € 2,00 per blok voor SD/HD naar UHD (4K).

Service C: Snelheidscorrectie:

 • Snelheidscorrectie (bv. van 18 naar 25 beelden/seconde): € 1,00 per blok.

Service D: Inkleuren van Z/W film:

 • Kunstmatig inkleuren van zwart-wit films m.b.v. A.I.: € 5,00 per minuut

Service E: Filmfragmenten koppelen:

 • Koppeling van meerdere videofragmenten naar 1 bestand: € 5,00 per koppeling.

Bij video's die langer duren dan 5 minuten krijgt u korting van 1% op Service A t/m E voor elke additionele minuut, tot een maximum van 40%.

Voorbeeld-1: U levert een gedigitaliseerde smalfilm aan van 3 minuten en kiest voor Service A en B.  Het tarief wordt dan berekend op basis van een eindbestand van 180 seconden (18 blokken dus).
Kosten: € 15,00 + 18 x (€ 1,50 + € 1,25) = Totaal: € 64,50

Voorbeeld-2: U levert 2 (te koppelen) videobestanden aan van 50 seconden en 75 seconden en kiest voor Service A, B en C. Het tarief wordt dan berekend op basis van een eindbestand van (afgerond) 130 seconden (13 blokken dus).
Kosten: € 15,00 + 13 x (€ 1,50 + € 1,25 + € 1,00) + € 5,00 = Totaal: € 63,75

Voorbeeld-3: U levert een gedigitaliseerde film aan van 20 minuten en kiest voor Service A.  Het tarief wordt dan berekend op basis van een eindbestand van 1200 seconden (120 blokken dus).
Kosten: € 15,00 + 120 x € 1,50 = Totaal: € 195,00 - 15% korting = € 165,75

U kunt ons tevens een proefopdracht geven. Wij vervaardigen dan een videobestand van minimaal 10 seconden tegen de bovenstaande tarieven. Indien u vervolgens uw definitieve opdracht geeft dan worden de kosten van de proefopdracht in mindering gebracht.

Wij communiceren persoonlijk per e-mail met u zodat er geen misverstanden zijn en u het gewenste resultaat geleverd krijgt! De video-verbetering vereist uiterste aandacht en is zeer arbeidsintensief.

Noot: SD is 360p t/m 720p, HD is 1080p en UHD(4K) is 2160p.

Hoe werkt het:
U meldt ons het volgende (per e-mail):
 • De duur van het beeldmateriaal (in seconden).
 • Een beschrijving van het onderwerp.
 • De gewenste dienstverlening (A, B, C, D en/of E).
 • Het gewenste format. Standaard leveren wij het resultaat in mp4 (h264) format aan u.
 • Een verklaring dat u de licentiehouder bent dan wel het public domain materiaal betreft.
 • Een beschrijving van eventuele speciale wensen (videoformaat, koppelingvolgorde etc.)

Vervolgens ontvangt u van ons een offerte per e-mail en een upload-link teneinde het videomateriaal electronisch naar ons op te sturen. Upload kan eventueel ook naar een 'unlisted' link op Youtube of via WeTransfer of Dropbox. Na ontvangst van uw betaling gaan wij voor u aan de slag; dat duurt 2 tot 10 werkdagen naar gelang de complexiteit van uw opdracht en overige lopende projecten.
Na voltooiing ontvangt u van ons een download-link via WeTransfer met het verbeterde materiaal.

Voorwaarden:
 • U mag uitsluitend digitaal materiaal voor kwaliteitsverbetering bij ons aanbieden als u juridisch de rechthebbende bent of wanneer het materiaal licentie-vrij (public domain) is.
 • Aanstootgevend materiaal zullen wij niet accepteren. Dit betreft o.a. sexueel georienteerd materiaal, geweld, privacy-overschrijdend materiaal etc.
 • Speelfilms, TV-series of Film-/TV producties (of fragmenten daarvan) zullen wij evenmin accepteren, tenzij u als organisatie kunt aantonen dat u over de rechten daarvan beschikt.
Toelichting:
U hoeft dit niet te lezen, maar voor technisch ge´nteresseerden volgt hier een toelichting van de kwaliteitsverbeteringsmethodes die wij hanteren:

Contrast-en helderheidsverbetering:

Een slim filter berekent per scene de verhouding tussen licht en donker. Dit gebeurt door het genereren van een histogram op grond waarvan helderheid en contrast wordt gecorrigeerd. Dit gebeurt niet alleen voor het gehele beeld maar ook voor elementen in het beeld. Bij bijvoorbeeld een wit overhemd wordt ervoor gezorgd dat de plooien en vouwen zichtbaar blijven, ook wanneer de helderheid van de rest van het beeld moet worden ge´ntensiveerd.

       Enhance1a.jpg (16616 bytes)       Enhance1b.jpg (20760 bytes)      Enhance1c.jpg (24141 bytes)

Links is het originele, fletse beeld, midden is een grof gecorrigeerd beeld en rechts toont wat ons filter doet!
Let vooral op de witte mouw en de blouse: de plooien blijven zichtbaar!

Opschalen naar hoger format:

Deze functie is bedoeld om video in standaard beeldkwaliteit (zoals bij beelden met 640 x 480 pixels) op te schalen naar bijvoorbeeld HD formaat (1920 x 1080 pixels). Met intelligente software worden beeldpixels in nog kleinere beelddeeltjes opgesplitst. Zo wordt bijvoorbeeld een schuine rand minder grof en kartelig weergegeven. Ook worden voorgaande en opvolgende beelden gebruikt om het beste resultaat te bereiken:

       Enhance2a.jpg (13536 bytes)    Enhance2b.jpg (17663 bytes)

Stabilisatie:

Een van de meest irritante ervaringen bij het bekijken van (amateur)films en video's is schokkerig, wiebelig beeld. Ook al valt het niet meteen op, onrustig beeld zal er voor zorgen dat de hersens meer moeten doen om de beelden te verwerken waardoor eerder vermoeidheid optreedt. De door ons toegepaste stabilisatiesoftware zorgt ervoor dat al het beeldmateriaal stabiel en vloeiend wordt vertoond. Vergelijk in dit voorbeeld onze resultaten (rechts) met het originele beeld (links):

            

Snelheidscorrectie:

In vroegere jaren (tot circa 1935) werden films opgenomen met slechts 18 beelden per seconde (fps). Later werd dat 24 fps (en bij de televisie 25 fps). Veel moderne projectoren kunnen 18 fps beelden niet afspelen en gebruiken in plaats daarvan 24 fps. Het resultaat is dat alles 33,3% te snel beweegt. Mensen op straat lijken veel te snel te lopen. Om 18 fps naar 24 (of 25) fps te converteren kunnen met slimme software extra tussenliggende beelden worden gegenereerd waardoor de film weer vloeiend oogt en correct wordt weergegeven. Dit proces vergt grote rekenkracht van de computer. Om 1 seconde film te corrigeren staat onze computer ruim een minuut te stampen. Het resultaat is echter verbluffend. Deze techniek kan ook worden gebruikt om gewone filmbeelden om te toveren in vloeiende, niet hakkelende slow-motion beelden, dan wel om beelden van bv. 25 fps om te zetten naar 50 fps, 100 fps of nog hoger.

       Enhance3a.jpg (39690 bytes)         Enhance3b.jpg (37473 bytes)        Enhance3c.jpg (38842 bytes)

Links en rechts zijn twee opeenvolgende beelden (frames) van de oorspronkelijke video. Daartussen staat een door de software gegenereerd tussenbeeld, waarbij de draaiing van het hoofd ongeveer de helft van de bronbeelden is.

Inkleuren zwart-wit film:

De mogelijkheid om (oude) zwart-wit films in te kleuren zijn het afgelopen jaar snel toegenomen door de komst van Artificial Intelligence (A.I.) Diverse partijen zijn bezig software daarvoor verder te ontwikkelen.
Wij bieden een zeer betaalbare film-inkleurings service aan. Aangezien het niet zoveel uitmaakt of een film van 10 seconden of 10 minuten wordt ingekleurd hebben wij (vooralsnog) gekozen voor een vast tarief per blok van 10 minuten. We verwachten dat op korte termijn de software nog beduidend betere resultaten zal gaan opleveren. Hieronder vindt u een voorbeeld van een ingekleurde film:

Kwaliteitsverbetering en Opschalen naar hoger format m.b.v. A.I.:

Deze functie is bedoeld om video in standaard beeldkwaliteit (zoals bij beelden met 640 x 480 pixels) op te schalen naar bijvoorbeeld HD formaat (1920 x 1080 pixels) of zelfs 4K. Met behulp van Artificial Intelligence wordt de film drastisch in kwaliteit verbeterd. Deze nieuwe techniek, Service E is sinds 2020 beschikbaar en is een alternatief voor onze oorspronkelijke Service B.
De reden dat service E beduidend duurder is dan B is dat deze techniek enorme rekenkracht van onze computers vergt. De conversie van SD (480 of 720p) naar HD (1080p) vergt 1 uur processor tijd per minuut film. Conversie van HD (1080p) naar UHD (2160p) vergt circa 4 uur per minuut video!

         

Slotopmerking:

Redelijk tot goed bronmateriaal kan aanmerkelijk in kwaliteit worden verbeterd. Verwacht echter geen wonderen. Immers kan niet uit het 'niets' prachtig HD materiaal worden gegenereerd. Zeker als het bronmateriaal slecht is (wazig, lage resolutie en/of met veel digitaliserings 'artifacts') dan geldt de Engelse uitdrukking: "Garbage in, garbage out). Als wij menen dat er met uw materiaal geen goede resultaten kunnen worden bereikt dan zullen we dit vooraf eerlijk aan u melden.

Bestellen?
 

   

Wilt u ons opdracht geven om uw film(s) in kwaliteit te verbeteren? Stuur dan een mailtje naar info@dsh2000.com of bel: 070-3206117.

Geef a.u.b. daarin antwoord op de volgende vragen:

1. Wat is de lengte van uw film (in seconden).
2. In welke kwaliteit levert u de film aan: SD of HD (of beter nog 480p, 720p of 1080p)
3. Welke dienst(en) wilt u op de film toepassen: A, B, C, D en/of E.
4. Uw naam, adres, e-mail en telefoonnummer.

Wij zullen dan een in detail gespecificeerde offerte aan u uitbrengen. Indien u daarmee accoord gaat ontvangt u informatie hoe u uw film naar ons kunt uploaden (naar Dropbox of Youtube) alsmede de factuur voor onze dienstverlening. Na ontvangst van uw betaling gaan wij voor u aan de slag. Levertijd is normaliter binnen 14 dagen en uiterlijk binnen 30 werkdagen.

U kunt ook eventueel eerst kiezen voor een proefopdracht. Daarbij vervaardigen wij een korte proeffilm van 10 seconden tegen vooruitbetaling van onze daartoe geldende tarieven. De kosten van een proeffilm worden vermeld op voornoemde offerte. De kosten van de proeffilm zullen in mindering worden gebracht op uw definitieve opdracht.

NB: Al uw filmmateriaal zal maximaal 30 dagen (of eerder indien u dat wenst) na levering digitaal worden opgeslagen en daarna vernietigd.

Bedrijfsgegevens
 

   

DSH electronics
Koningsspil 17
2265VH, Leidschendam
Tel: 070-3206117

E-mail: info@dsh2000.com

Leveringsvoorwaarden, klik: hier

    ę Copyright DSH electronics.
          Laatst gewijzigd 15 maart 2021